PROJEKT Z BIOLOGII W KLASIE VII „WYKRYWANIE SKROBII I TŁUSZCZU W PRODUKTACH SPOŻYWCZYCH”
W ramach zajęć biologii w klasie VII przeprowadziliśmy projekt dotyczący wykrywania skrobi i tłuszczu w produktach spożywczych. Celem projektu było poznanie metod wykrywania tych substancji. W trakcie eksperymentu wykorzystaliśmy testy z jodyną i papierem. Do wykrywania skrobi dodaliśmy roztwór jodu do próbek, takich jak ziemniaki, makaron, chleb, banany itp., które zmieniły kolor na niebieskofioletowy, co świadczyło o obecności skrobi. Wykrywanie tłuszczu polegało na nałożeniu próbki na papier – w przypadku tłuszczu pojawił się przezroczysty ślad, co zaobserwowaliśmy w oleju, maśle i orzechach, nasionach rzepaku i lnu. Projekt pozwolił na praktyczne zrozumienie obecności skrobi i tłuszczu w produktach spożywczych i rozwinięcie umiejętności przeprowadzania prostych eksperymentów biologicznych.